Tändkottar

Igår gjorde jag tändkottar! Vi har några tallar utanför huset så det fanns nära till hands, men får väl ärligt säga att jag mutade tjejerna att gå ut en kväll med varsin pannlampa och att de fick 50 öre/kotten :) 
Började med att torka kottarna i ugnen i 100 grader i någon timme, tills alla kottar hade öppnat upp sig. Sedan fick de stå över natten i alla fall - för jag hade ingen bra burk hemma att smälta stearinet i utan Tony tog hem en från jobbet. 
Smält stearinet i ett vattenbad och lägg i alla ljusstumpar du har hemma, klipp bort svarta sotiga vekar så stearinet inte blir missfärgat och grått. Jag vet inte hur mycket stearin jag hade men glasburken var full med stumpar och så hade jag en blockljus som jag tog lite av. Jag doppade i två omgångar och använde en stekpincett när jag doppade kottarna.
Fina att titta på också. Alla fick ju inte plats i glasburken så de ligger i en papperspåse på sidan om. 
 
Och de fungerar väldigt bra kan jag säga!! Tänd kotten liksom upp och ned så flammorna får kämpa sig upp så blir det bra. Nu i helgen så får det bli en tur ut i skogen så vi kan samla på oss lite mera kottar så vi har under vintern.
 
Ida 
 
#1 - - sofia:

Åh vad roligt att du berättar hur man gör, jag har aldrig gjort dessa! Vad fina dom var :)

Svar: Tack :)
Ida

#2 - - Malin Rosö:

måste testa att göra detta med alla stearinljus-.stumpar jag har, som bara ligger och skräpar :)

Svar: Ja prova :) det är ett superbra återbruk!
Ida